Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
utorak, studeni 27, 2007
Postoje mnoge stvari koje ne mozemo apriori proglasiti dobrima odnosno losima. Vec njihovo karakteriziranje ovisi o doziranju. Jednostavan primjer: jedan lijek je u odredjenoj dozi dobar i koristi ozdravljenju. No u vec malo drugacijoj dozi moze biti eventualno smrtonosan i samim time - los.

Ili recimo drugi primjer: hrana. Hrana ne samo da je dobra, vec i neophodna za zivot. Sve dok se ne prezderemo necega i odapnemo od te iste neophodne hrane. Jer smo premasili dozu. E sad. Ni doza sama po sebi nije dovoljna. I ona moze biti i dobra i losa. Ovisno kome je namijenjena. Doza hrane koja je recimo za prosjecnog pretilog stanovnika zapadnoga svijeta sasvim dobra, prosjecnog izgladnjelog Etiopljanina moze kostati glave na licu mjesta u roku od nepunog sata. Ergo, nije dovoljno paziti samo koliko necega dajes, nego i kome to dajes.

U biti se moze reci da se sve treba konzumirati u za odredjeni trenutak odgovarajucim dozama. Jer lose doziranje pogotovo kod opasnih stvari moze imati katastrofalne posljedice. E sad meni jedna stvar nije jasna: zasto se to pravilo ne primjenuje na jednu masovnu i vrlo opasnu stvar kao sto je - demokracija? Narodima koji tradicijom demokracije smatraju bune, ustanke i fizicku eliminaciju vladajucih i to kroz stoljeca se demokracija neophodno mora dozirati drugacije nego narodima koji imaju praksu iste od zadnjih 200-njak godina. Da je to nuzno potrebno vidi se vec iz raznoraznih izjava u kojima se demokracija u HR usporedjuje sa stanjem na zapadu (tocnije EU kao trenutnome politickome Sirijusu - mada bih prije rekao da se radi o obicnoj ulicnoj svjetiljki koja privlaci samo leptire koji nisu u stanju razlikovat zvijezdu od zarulje na kojoj ce sprziti krila). Te izjave pokazuju ne samo da grcamo u daleko prekomjernoj dozi demokracije, vec da o tome kakva ona treba biti i kakva je na zapadu pojma nema niti famozni "narod" kao neka valjda baza i hajdemo reci "vlasnik" demokracije, a niti potencijalni demokratski predstavnici tog naroda. Osim ako hrvatska demokracija ne spada u izrazito svjesno mazohisticke oblike samokaznjavanja vlastite gluposti pa drugi izbori sluze iskljucivo da se osigura mandat sadistima od protekle 4 godine.

Da li je ipak sasvim realno reci da Hrvati svoju vlast ne biraju po kriterijima kako ce im biti bolje, vec prije svega daju svoj glas onima zbog kojih ce moci mirne duse jos daljnje 4 godine na sav glas kukati i jadikovati? Jer prosjecan Hrvat ne moze bez jadikovanja. I jecanja nad vlastitim turobnim zivotom. Prema kojem je Bambijeva sudbina pickin dim.

Mozda ovakav oblik demokracije i nije uopce za nas. Mozda bi bilo vrijeme da u interesu zastite tog pojma od demoliranja na balkanski nacin malo promjenimo pravila igre. I da vlast kao nositelj demokracije svake cetiri godine jednostavno bira - drugi narod. Pa tako recimo HDZ 2011 izabere drugi narod i ode vladati recimo u - Portugal. A nas izabere bavarski CSU. Ili dodju svedski socijaldemokrati vladat. Sto bi nam falilo?

Imam utisak da nam niti to ne bi pomoglo rijesit se dilera satova i ostale bratije iz krcme "Kod kvazidemokrate". Jer sumnjam da bi im ikad palo na pamet izabrat drugi narod. Zna bagra da je ovo vjerojatno jedini kojem moghu raditi sve sto zele bez ikakvih posljedica.

Njemacki kabaretist Harald Schmidt je svojevremeno utvrdio da je put na kraj razuma za mnoge samo kratki izlet. Najnovija parodija demokracije zvana "Izbori u Hrvatskoj 2007." pokazuje da u nasim okvirima to nije nista vise od odlaska na WC. Ne samo duzinom puta, vec i krajnjim rezultatom.
remarque @ 15:27 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.