Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
utorak, svibanj 22, 2007
Prije podosta godina u kinu sam gledao neki film, dokumentarac, sto li vec o zivotinjskom svijetu. Mislim da se zvao "Ta divna stvorenja". Ali nisam siguran. Uglavnom, u jednoj sceni sniman je majmun koji prevrcuci kamenje na zemlji pod jednim od njih naleti na zmiju. I na licu mjesta - padne u nesvijest. Ajd dobro. Prepao se covjek. Odnosno majmun. Iznenadilo ga sto je vidio zmiju, i eto. Sokiralo ga.

Nakon nekog vremena, majmun se budi. Poseze odmah i ciljano za istim tim kamenom, vidi ispod njega zmiju i - padne u nesvijest. Scena se ponavlja jedno 5-6 puta. Majmun se budi, hvata kamen, vidi zmiju i pada u nesvijest.

O cemu se tu ustvari radi? Da li je to neki oblik obrambenog mehanizma koji majmuna tjera na nesvijest da bi zmiji izgledao mrtav? Ili je poanta u tome da i u zivotinjskom svijetu postoji nesto slicno neukrotivoj radoznalosti koja ce i pod rizikom nesvijesti preuzet kontrolu nad ponasanjem? Ili je mozda cak rijec o dokazu sa postojanje mazohizma medju zivotinjama, pa tako majmun mazohist svjesno trazi zmiju da bi pao u nesvijest?

Zajeb je sto je malo teze odgovore saznat od majmuna. Dr. Doolitle je bio samo jedan i odavno je pokojni, a ovih par na TVu prica navodno sa konjima ili papigama, dok komunikacija sa majmunima nekako nije bas planirana izgleda.

I kako sad saznati odgovor na ovo vrlo intrigantno pitanje? U biti, treba naci neku jedinku, koja je sposobna (koliko-toliko) komunicirati, i koja pokazuje slicne simptome: snaznu potrebu za svracanjem paznje na nesto unatoc opetovanom teatralnom padanju u nesvijest.

Da probam sa par takvih primjeraka uocenih prosle nedjelje? Spadaju u vrstu Index Forumarum  Vulgaris Idiotica i skrenuli su mi paznju svojim opetovanim teatralnim show-om kada na nekom  pdf-u otkriju topic odredjene forumasice.

Da li bi oni znali reci sto ih navodi na takvo majmunsko ponasanje? Nekontrolirani refleks,  nenadjebiva radoznalost ili ipak mentalni mazohizam koji ih kao droga navlaci na citanje postova  zbog kojih ce se uvijek jednako i uvijek na isti nacin uzrujavati?

Sve imam neki utisak da ni ta vrsta ustvari - ne zna komunicirati. Steta. No, ako nista drugo, barem im se mogu jednako tako od srca smijati kao onim majmunima u filmu. Da izvinu majmuni .
remarque @ 15:11 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.