Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
četvrtak, siječanj 3, 2008
"Sutra je Bozic, blagdan mira." - propista vrlo losa radio-voditeljica dok u guzvi ulicama jednog prosjecnog hrvatskog gradica pokusavasmo auto sacuvati od lokalnih kamikaza koji u ocajnickoj potrazi za posljednjom glavicom kiselog kupusa u gradu vise nisu vodili racuna niti o semaforu ukljucenom na crveno, niti o pjesacima, a niti o prometu opcenito. Trebalo je tu radijsku gusku postaviti da emitira uzivo iz kakve staklene kucice sa nekog od gradskih krizanja. Ili iz neke katedrale novog hrvatskoga slobodom ovijenoga duha - shoping centra. Da vidimo onda dali bi i dalje trkeljala o blagdanu mira. Ili se mozda ocajnicki javno u eter zapitala nisu li posljednji mirni Badnjak i Bozic ipak vec jedno 20-ak godina za nama. Ostali zaglavljeni u onom vremenu kada se navodno nisu smjeli slaviti. Smjeli su se itekako slaviti.Samo se nije od njih smio raditi ovakav perverzni cirkus. Nije li kontradiktorno da su "komunisti" osigiravali Bozicu upravo taj zeljeni i ocekivani mir koji danas postoji samo u sjecanjima onih koji su te mirne Bozice jos imali priliku i dozivjeti? Mozda i nije....ako se prisjetimo da je i sam Isus bio ustvari prvi (ako ne i najveci) komunist.

Jos fascinantnije od hrvatske interpretacije mirnoga Bozica je metamorfoza koja nastupa u samodeklariranome vjernickome dijelu puka na famoznoj Polnocki. Gdje nakrivljenih glavica blagdan mira i rodjenje Isusa (za kojeg dosta njih jos uvijek misli da je bio Talijan) slave isti oni koji su par sati ranije iz auta najavljivali rodbini nepoznatih im suvremenika vrlo intimne kontakte - oliti jebali im npr. mater - te u trci oko termitski ispraznjenih regala u ducanima iz ljubavi prema bliznjem svome nabijali istima kolica drito u bubrege ili kriza. Ovisno o visini bliznjega jel'. Bas me zanima spomenu li takve stvari na slijedecoj ispovjedi. "Oce, sagrijesio sam...pokusavajuci zgrabiti posljednju glavicu kiselog kupusa iz regala sam jednoj bakici nabio lakat u rebra..." Jel
pokora manja ako je kupus bio za Bozicnu sarmu?

Kako god. Gledajuci sav taj predblagdanski stres iz godine u godinu, sumnjam da cemo ikad vise imati miran Bozic. Mozda jedino ako uvedemo izvlacenje datuma Bozica svake godine. I tako ustvari nije bas sasvim sigurno da li je to bio uopce 25.12. Ili je samo na taj dan namjesten. Nesto kao sto je Dan mladosti bio Titov rodjendan. Pa se recimo jedne veceri - naravno tek nakon zatvaranja ducana, da ne moze opet nastat strka i frka - objavi na vijestima da je sutra Bozic. Pa se snadji druze (pardon, gospodine) sa onim sto imas u kuci. Ili pozovi rodbinu da ti pomogne u snalazenju. I donese ono sta fali u frizideru. Mislim da bi takva praksa obiteljskoga zblizavanja bila daleko svrsishodnija od danasnjeg medjuobiteljskog nadmetanja u kupovini suvisnog jela i pica.

No vjerojatno ni tada ne bismo uspjeli izbjeci da negdje oko 3 ujutro grupa pijanih na cesti urla "Tiiiiiiiiihaaaaaaaaa noc, sveeeeeeeetaaaaaaaaa noc..." s posebnim naglaskom na "rajski resi ga miiiiiiiiiiiiiir".

Dobro da prije 2007 godina nismo zivjeli u demokraciji i vjerskim slobodama. Ne bi jadno dijete oka sklopilo od stresa i dreke.
remarque @ 01:02 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.