Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
srijeda, listopad 18, 2006
Kada se neki nadobudni klinac u friziranom autu punom brzinom spizdi u jarak ili betonski stup nadvoznjaka, svi slozno - i s pravom - zakljuce da mali nije (bio) normalan i da si je sam kriv. I nitko nece doci na ideju prozivati Ecclestonea da jurcanjima na trkama Formule 1 vrse pritisak na mlade vozace da se na lokalnim cestama ponasaju kao Schumacher na stazi u Suzuki.

Kada neki nadobudni klinac slomi nogu na dva mjesta pokusavajuci izvesti neki dribling, svi slozno - i opet s pravom - zakljuce da se tip solidno precijenio i da si je sam kriv. I nitko nece doci na ideju prozivati FIFA-u da prezentiranjem nogometnih zvijezda poput  Ronaldinha vrsi pritisak na rekreativce da imaju pravo na hakl tek kad su u stanju preveslati barem trojicu obrambenih igraca Reala i zatim zabiti gol potiljkom.

No cim neka zenska zavrsi u bolnici zbog neuhranjenosti, svi slozno zakljuce da nije ona nista kriva. Nego prozivaju modne dizajnere i top modele. I drustvo koje vrsi pritisak na zenske da budu mrsave i izgledaju kao top modeli.

Zanimljivo. Dakle, kad si netko izabere Schumachera za idola pa se ubije jurcajuci po cesti, onda je on sam kriv. A kad si zenska izabere Claudiu Schiffer za idola i izgladni se do kostiju, onda je kriva Claudia. Ili Heidi. I drustvo kao takvo. Po toj logici ispada da se jedne smatra dovoljno razumnima da znaju prepoznati show od stvarnosti pa su si sami krivi ako to ne ucine. A druge ocigledno ne. Iskreno me cudi da se niti jedna neofeministicka udruga jos nije pobunila protiv takve diskriminacije mladih zaljubljenica u glamurozni svijet Lagerfelda, Gaultiera i Versacea.

Biti model je zanimanje. Jedno od mnogih. I kao za veliki dio drugih zanimanja, zahtjeva odredjene preduvjete. Od kojih su tjelesne proporcije jedan od njih. I kao veliki dio drugih zanimanja, nosi odredjene zdravstene rizike sa sobom, koji su uvijek ipak manji za one koji se profesionalno bave tim zanimanjem nego za one koji se pokusavaju time baviti na svoju ruku. I koji uvijek ovise i o osobnim tjelesnim preduvjetima i mogucnostima.

Zamislite sad da netko napadne FIFA-u sto su najbolji nogometasi istrenirani, imaju dobru kondiciju i super motoriku. I zatrazi da se u prve momcadi postave i oni deblji, tromiji, sa motorikom hrastovog balvana. Ili da od Eccelstonea zatraze da na stazu pusti i tim Lada. Sa Samarom kao bolidom. Mogli bi, ali jedino za 1. travnja. Ali htjeti propisivati modnim kucama kakve ce modele slati na catwalk - to je postalo sasvim uobicajeno. Jer da nije u redu sto modni dizajneri prezentiraju odjecu samo za mrsave djevojke. Pa se siroke mase zenskoga svijeta osjecaju prisiljenima biti mrsave da bi stale u te dizajnerske krpice.

Jednako kao sto Ferarri ne sudjeluje u utrkama Forume 1 zato da bi ljude prisilio da za milijun dolara kupe bolid (i jos smrsaju da bi uopce stali u njega, jer su i za posao vozaca takvoga bolida potrebne odredjene tjelesne proporcije - naime, nemres ga vozit ako imas 120 kila), tako i modne revije nisu predvidjene kao sredstvo prisile za mrsavljenje.

Jedno je show, a drugo stvarnost. I jedni to shvate a drugi ne. I u svim slucajevima su iskljucivo sami odgovorni dali ce to shvatiti ili ne. Nitko ih ni na sto ne prisiljava.
remarque @ 01:48 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.