Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
nedjelja, ožujak 18, 2007
Jedna mudra glava svojevremeno rece da je ideal jednakosti zato toliko zajeban jer se uvijek tezi za jednakosti s onima iznad sebe a tesko priznaje jednakost onima ispod sebe. Toga se uvijek sjetim kada se na malom ekranu pojavi jedna od femenistica mentalno zapelih u sezdesetim  godinama proslog stoljeca i pocne guslati davno iz mode izasao hit o obespravljenim zenama i u svemu favoriziranim muskarcima. No iako sam vec navikao takve rudimente drustvene proslosti uspjesno ignorirati (prije svega zahvaljujuci najbitnijoj tekovini covjecanstva nakon vatre - daljinskome upravljacu), jucerasnji ispad idiotizma me ipak uspio izbaciti iz takta.

Naime, povodom netom prosloga Dana zena (dakle, radilo se o reprizi na TVu), jedna od tih nadrkanih babuskara se postavila pred ni krivu ni duznu TV kameru gdje sam je zatekao taman kada je bijesnim glasom upozoravala na prijetecu obespravljenost majki, cija zastita mora ostati neupitna unatoc aktualnim odlukama Ustavnog suda Njemacke. U tom trenu je meni tlak skocio na negdje 240 i tako sam je glasno poslao u rodni organ, da sam siguran da me cula iako je bila na TVu i to u reprizi.

O cemu je rijec. Prije nepunih mjesec dana, njemacki Ustavni sud je povodom privatne tuzbe donio presudu da se ocevima mora olaksati mogucnost provodjenja DNA-testa u svrhu utvrdjivanja ocinstva. Prema aktualnom njemackom zakonodavstvu, to je moguce samo i iskljucivo ili uz odobrenje majke djeteta (dakle, ako ona ne odobri test, on se ne smije provesti) ili po sudskom nalogu ukoliko sud ocijeni da postoji opravdana sumnja u ocinstvo. A kolika je vjerojatnost da sud to ucini pokazuje upravo spomenuta, cak do Ustavnog suda eskalirana, tuzba.


Tuzitelj je sluzbeno otac sedmogodisnje djevojcice. S obzirom da je dijete rodjeno u braku, ocinstvo mu je automatski upisano. Bez pitanja, odgovarajucih pretraga ili sl. Po vazecem zakonu, ako si u braku, i zena rodi dijete - ti si automatski otac. Pa poslije dokazi da nisi ako mozes. Ako je dijete pak rodjeno van bracne veze, onda muskarac ima izbor potpisati ocinstvo ili ne. Pod uvjetom da se majka djeteta sa tim slaze. Jer ukoliko ona ne zeli da netko ima ocinstvo nad djetetom, tip se moze slikat - nema nikakva prava nad djetetom niti nad priznanjem ocinstva. Dakle jos jedan zanimljivi detalj. 

Uglavnom, tuzitelju je odbijen zahtjev za utvrdjivanjem ocinstva putem DNA-testa, iako je po ljecnickoj ekspertizi gotovo potpuno - neplodan. Postoji doduse mogucnost anonimnog provodjenja DNA-testova, ali oni nisu dozvoljeni kao dokaz pred sudom, tocnije na osnovu njih se ne moze revidirati postojece ocinstvo, niti se uopce moze postaviti sudski zahtjev pozivajuci se na taj test. Stovise, ministarstvo pravosudja je najavilo da ce takvi testovi uskoro biti i kaznjivi pozivajuci se na pravo djeteta (!?!?!) da se zastiti njegova DNA. Zasto se takvo pravo ne spominje i kad se roditelji sloze oko testa, pa on moze biti proveden - tko zna. Kako god, nakon gotovo dvije godine natezanja je konacno Ustavni sud utvrdio da tu sa zakonodavstvom nesto bas i ne stima i da se ocevima ipak moraju dati neka prava, jer je broj takvih slucajeva sve veci.

I sto je najapsurdnije od svega: u cijeloj toj poprilicno nesretnoj situaciji izmedju tri osobe - majke, oca i djeteta - jedino se majka djeteta moze izvuci bei ikakvih posljedica. Osoba kojoj je upisano   ocinstvo je duzna placati alimentaciju za dijete koje ustvari nije njegovo i moci ce ga se uskoro cak zakonski goniti ukoliko provede anonimni DNA-test. Dijete koje prima tu alimentaciju moze nakon napunjene 18. godine biti tuzeno u cilju povrata novca osobi koja je placala alimentaciju, ukoliko se u medjuvremenu utvrdi da ta osoba ipak nije otac djeteta. Naravno, ukoliko ga ta osoba tuzi. A majka djeteta, koja se cijelu tu situaciju zakuhala, ne mora odgovarati - nizasta. Niti je osoba kojoj je pripisala ocinstvo moze tuziti za povrat novca ili recimo pretrpljenu dusevnu bol (jer epizoda o emocionalnoj povezanosti tih ljudi sa djetetom je posebna tragicna prica), niti dijete koje je nekome podvalila ima pravo poduzeti ikakve mjere protiv mamice koja se odlucila jebavat s jednim a pustit drugoga da placa za posljedice devet mjeseci kasnije.

Posljedica takvog sakatog zakonodavstva je da prema procjenami, svako peto dijete ima oca, koji to u bioloskom smislu ustvari uopce nije, a koji pak to uopce i ne zna.

Dakle, ona nadrkana babuskara iz uvodog ulomka, navodni borac za jednakost medju spolovima, se zapjenila jer je netko konacno odlucio da ta prava izjednaci i po pitanju utvrdjivanja roditeljstva, gdje su muskarci dosad gotovo potpuno obespravljeni. I takvo izjednacavanje prava - iako se cak tako ne moze i oznaciti, jer ce majke jos uvijek imati veca prava od oceva - nazvala obespravljivanjem majki kojem se treba suprotstaviti.

Cesto se feministice zale kako je borba za zenska prava teska. Bas me zanima da li ce sad svojim primjerom pokazati kako borbe ne mora ni biti i dozvoliti zakonske promjene po kojima vise nece imati veca prava od muskaraca. Ili ce se ipak pokazati sva licemjernost i apsurdnost samoprozvanih heroina borbe za jednakost, od koje mi se dize kosa na glavi. Sto, s obzirom na moju sadasnju duzinu kose, uopce nije lijep prizor.
remarque @ 14:07 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.