Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
četvrtak, svibanj 10, 2007
S vremena na vrijeme naletim gledajuci TV na jednu od onih emisija gdje pocnu nabrajati koliko vremena u zivotu covjek provede radeci odredjene stvari - spavajuci, jeduci, sjedeci na WC-u, gledajuci TV,... Namjerno nisam zapamtio konkretne brojke uz pojedine podatke. U biti me ne zanima. Sve te stvari spadaju manje-vise u opis radnog mjesta zvanog zivot, i koliko god se trudili, malo toga mozemo tu optimirati. A i ne ide mi se bas sa stopericom na WC da bih upravo tamo ustedjenom danu u zivotu pokusao dati novi smisao.

Daleko vise bi me zanimale neke druge statistike vezane uz zivot. Naprimjer, koliko vremena provedemo uceci stvari koje nam nikad u zivotu nece trebati? Koliko vremena provedemo na poslu s ljudima koji nam nista ne znace a koliko sa ljudima koji nas obogacuju, oplemenjuju, ohrabruju? Ili koliko vremena provedemo ulazuci u ljude za koje se na kraju ispostavi da to uopce nisu zasluzili?

Jedne vrlo hladne sijecanjske noci, danas vec daleke 1996. godine sam prisilno konfrontiran sa spoznajom koliko je vrijeme dragocjena stvar. Tvrdnja da je vrijeme novac vjerojatno odgovara istini gledano iz perspektive novca. Ali gledano iz perspektive vremena - definitivno ne. Novca u zivotu mozemo imati, pa nemati, pa opet imati...zavisno koliko truda, volje i vremena ulozimo u to. Ali vremena uvijek imamo onoliko, koliko nam je od prvoga dana na raspolaganju. Sto znaci - sve manje.

Jos tada sam odlucio dobro paziti na vlastito vrijeme. Nakon evo vise od 11 godina cini mi se da je ta odluka bila vrlo bitna i korisna. Naravno da optimalnog rjesenja ne moze biti, prije svega jer ne odlucujemo uvijek sami o stvarima koje nas se ticu, pa tako jedan dio vremena gubimo kao kolateralnu stetu sudjelovanja u drustvu kao takvome. Jedan dio vremena su neizbjezni troskovi za ucenje stvari koje jos ne znamo. Ali sve u svemu - sa malo vjezbe i koncentracije mozemo se pobrinuti da nase vrijeme pripada iskljucivo nama i da ga ulazemo u one stvari koje su bitne. I prije svega one ljude koji su nam bitni. I koji znaju kakav je poklon vrijeme.

A svi ostali mogu me i dalje nazivati arogantnim, uvrijedjenim, uobrazenim, povrsnim i sto vec sve padne na pamet osobama koje bez puno razmisljanja trose ljude i njihovo vrijeme. Nemam nista protiv. Tocno, uvijek je na kraju krajeva moja odluka na koga cu potrositi vrijeme. Ali je jednako tako i moja odluka, tko je svoju porciju dobio. I tko nema vise pravo na repete."TIME" - PINK FLOYD

Ticking away the moments that make up a dull day
You fritter and waste the hours in an offhand way
Kicking around on a piece of ground in your home town
Waiting for someone or something to show you the way

Tired of lying in the sunshine
Staying home to watch the rain
And you are young and life is long
And there is time to kill today
And then one day you find
Ten years have got behind you
No one told you when to run
You missed the starting gun

And you run, and you run to catch up with the sun, but it's sinking
Racing around to come up behind you again
The sun is the same in a relative way, but you're older
Shorter of breath and one day closer to death

Every year is getting shorter
Never seem to find the time
Plans that either come to nought
Or half a page of scribbled lines
Hanging on in quiet desparation is the English way
The time is gone
The song is over
Thought I'd something more to say

Home, home again
I like to be here when I can
When I come home cold and tired
It's good to warm my bones beside the fire
Far away across the field
The tolling of the iron bell
Calls the faithful to their knees
To hear the softly spoken magic spellsremarque @ 11:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.