Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
ponedjeljak, studeni 27, 2006

Da je u nasoj civilizaciji (dal’ da stavim navodnike ili ne?) ubojstvo covjeka daleko prihvatljiviji cin od pravljenja istoga, jasno se vidi vec iz najobicnijeg televizijskog programa. Nema praznicnog TV-programa bez nekog od akcijskih junaka tipa Rambo, Terminator ili sl. Iz istog razloga Gina Wild nikad nije dozivjela tako glamuroznu premijeru nekog svog filma – ukljucujuci npr. crveni tepih ili 20-metarsku statuu sebe u akciji – kao recimo Arnold „The Terminator“ Schwarzenegger. Sukladno tome, osobu koja se osjeca pozvanom po Rambo-sistemu na razlicite nacine ubiti barem 200-tinjak neprijatelja uglavnom se smatra junakom. A zenu koja pri ophodjenju sa muskarcima pokazuje nadprosjecan stupanj maste i otvorenosti – kurvom.

Iako se vec pri povrsnom pogledu na drustvo koje nas okruzuje moze razumjeti zasto se eliminiranje necijeg zivota smatra zabavom, a pravljenje istoga kao zlocinom protiv covjecnosti (za detalje pogledati Big Brother, Supernenny ili sl.), ipak je pitanje da li je prikladno strucne savjete za samoproglasene suce nad zivotom i smrti drugih emitirati u obliku televizijskih serija. Kao neku vrstu TV-tecaja za ubojice.

Jer kako drugacije objasniti smisao serije tipa “Autopsija”? Kao vrstu javne pohvale svim inspektorima i patolozima? Ili modernoj genetici i napretku tehnike? Ako se ne varam postoji dovoljno znanstvenih magazina u kojima se zainteresirani mogu obavijestiti o novim dostignucima na svim tim podrucjima. Svi npr. znamo da  se prosjecnom bjelom laboratorijskom misu moze na ledja presaditi ljudsko uho (iako ne znamo zasto, al znamo bar da se moze), da za sukob sa skolskim sistemom ili radnim navikama nismo krivi mi nego nasi geni, te da ljudsko tijelo posjeduje vise jedinstvenih karakteristika osim otiska prsta. Dakle, zasto nebi jedna takva emisija takodjer bila pogodna da saznamo da recimo i svaka biljka ima svoju karakteristicnu DNA strukturu?

No, tu informaciju dobivamo u sklopu emisije o rijesenim slucajevima ubojstava, uz visekratno ponovljenu napomenu da se pri tome radilo o kljucnom dokazu. I to samo nekoliko tjedana nakon sto smo u istoj emisiji saznali da se i macja dlaka moze testirati na odgovarajucu DNA strukturu. Sto takodjer moze na kraju dovesti direktno do ubojice ako je slucajno ponio kakvu macju dlaku na sebi sa mjesta zlocina. Imam utisak da svaki tjedan stotine buducih ubojica sjede pred TV ekranima i zapisuju u Lipa Mill blokic sve bitne informacije pod naslovom “Na sto moram paziti da me ne uhvate”.

Sto je slijedece? Objavljivanje takvih lista na Internetu kao pdf-download? Koje sadrze tocke kao:

  • “Na auto stavljaj samo gume koje se masovno prodaju da nebi bile upadljive”
  • “Pri kupovini oruzja daj lazne podatke i stavi periku da te ne pepoznaju kasnije”
  • “Ako zenska koju si ubio ima macku – odstrani i macku”.
  • “Ukloni iz auta sve tragove biljaka da se DNA-usporedbom nebi vidjelo da poticu sa nekog drveta u vrtu zrtve”.

I sve naravno uz odgovarajuce vjezbe za domaci rad. Tipa:


“Vasa zena vas vara sa svojim sefom. 1. zadatak: Odlucite koga od njih dvoje morate ubiti. 2. zadatak: Smislite nacin kako da ubojstvo izgleda kao obicna nezgoda u bazenu.”

Odgovore na zadatke biste mogli naravno slati e-mailom. Na koji biste nakon obrade od strane redakcije “Autopsije” dobili i odgovor. Koji bi mogao ovako nekako izgledati:

“Ubiti sefa vase supruge je bila kriva odluka. Niste na vrijeme saznali da je bio najbolji plivac na DIFu. Osim toga, nezgoda pri plivanju u pravilu nema za posljedicu glatak rez preko grkljana. Time niste zadovoljavajuce rijesili postavljeni zadatak, sto bi Vam u stvarnosti donijelo 20 godina zatvora. Preporucujemo Vam da jos jednom pogledate 23. epizodu nase serije, gdje su navedeni svi bitni detalji oko ubojstava pri kupanju odnosno plivanju. Tu, i sve ostale epizode, nudimo i kao video odnosno DVD po pristupacnoj cijeni i mogucnosti placanja u tri rate.”

I onda se jos netko cudi kako broj nerijesenih ubojstava sve vise raste....

remarque @ 01:41 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.