Trazili ste - eto vam
STUP SRAMA
Blog
ponedjeljak, srpanj 16, 2007
S vremena na vrijeme tradicionalno egocentricno covjecanstvo osjeti potrebu kolektivno demonstrirati postojanje vlastite savjesti. Lose savjesti, naravno. U ovom modernom obliku "Mea Culpa"-festi uloge ostaju jednako podijeljene kao i inace - jedan manji dio navedenoga covjecanstva stoji na pozornici i radi ono sto i inace radi uz dodatak poneke prigodne parole.

Naprimjer, Madonna pjeva isto sto i na privatnoj svjetskoj turneji, samo sto tokom instrumentalnog dijela tocke pozove na oslobadjanje Nelsona Mandele ili pocne reklamirat stedne zarulje. Ovisno dali gledamo reprizu od prije 20-ak godina ili aktualni Live Earth. Ili recimo politicari - trkeljaju sa pozornice i dalje iste napamet nabubane tekstove ciji pravi autor sjedi negdje u za tu temu zaduzenom ministarstvu, u sobicku 2x3 iz kojeg po cijeli dan ne vidi recimo prirodu a o kojoj je pak morao napisati tekst Al Goreu za nastup na posljednjoj Mea Culpa festi. Zbog cega je vrlo tesko sa sigurnoscu reci da li je Al Gore stvarno skuzio da i Amerika ima klimu koja je direktno povezana sa ostatkom zemaljske kugle ili je to jednostavno odrecitirao bez puno razmisljanja i znanja sto ustvari govori. Otprilike kao kad je Julio Iglesias sredinom sedamdesetih pjevao na njemackom. Ili kad skandinavska turistkinja nasem konobaru dovikuje "Jebi me!" u uvjerenju da je upravo narucila pivo.

Kako god, onaj drug - daleko veci - dio covjecanstva stoji ispod pozornice, sjedi pred televizorima ili na neki drugi nacin svojom nazocnoscu, placenom ulaznicom ili potrosenom strujom za gledanje prijenosa smiruje svoj dio kolektivne lose savjesti. Znam da ce mnogima ovo sad zvucati iznenadjujuce, ali Live Earth stvarno nije bio zamisljen kao reklamna kampanja za Google Earth. Iako smo njihov logo i odgovarajuce zoomove na mjesta pojedinih koncerata vidjeli daleko cesce nego neku informaciju o povodu najnovijoj "Mea Culpa"-festi - prijetecoj klimatskoj katastrofi. Ova pak informacija je zvucala poprilicno iznenadjujuce svima koji logiku prakticiraju i nakon povrsnog susreta s njom kao srednjoskolskim predmetom. Jer im nikako nije jasno da pobornici teorije kako je covjek odgovoran za klimatske promjene na Zemlji rasipanjem energije i produkcijom ugljicnog dioksida na taj problem svracaju paznju upravo rasipanjem enerije na koncertima i ispustanjem tona CO2 pri dopremi opreme za iste.

Ipak bi ponekad trebalo razmisliti koliko neke akcije stvarno vode zeljenom cilju. Dobra namjera sama po sebi nije bas uvijek dovoljna. Pa koliko god se jednom od voditelja prijenosa cinilo dobrom namjerom pred TV-kamerama smanjiti grijanje u vlastitom birou - pocetkom sedmog mjeseca takav potez ipak vise izaziva podsmjeh nego divljenje. Shodno tome, za akciju te tematike bi bilo daleko prigodnije da je sva ta energija potrosena za ozvucenje stadiona i gledanje TV-prijenosa bila - ustedjena.

P.S. Iskreno se nadam da ekipi nece past na pamet organizirat kakav "Live Human" u cilju borbe protiv ubijanja. Jer po toj logici bi se pri tome pucalo iz svih oblika vatrenog oruzja po publici. 
remarque @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.